Stacks Image 519

SALAMI

Wanneer beginnend klusjesman Bart Colenbunders het voorstel krijgt om een uit een labo 'gestolen' sensationele uitvinding terug te vinden, lijkt hem dit een eenvoudige, lucratieve opdracht: de dievegge is gekend, de opdrachtgever een multinational en de verloning navenant. Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem - tot blijkt dat het in een salami verwerkt is. Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid. Maar niet zoals iedereen zich voorstelt.

Tekst van recensent John Vervoort

Citaat uit deze tekst
: "Ik heb u wat onthuld van dit mooie, grappige en oprecht spannende boek dat Soetewey geschreven heeft, maar de crux van het verhaal moet u zelf ontdekken. In ieder geval heb ik mij met Salami enige uren uitermate goed geamuseerd."
Recensie Charles Kuijpers
Recensie Qreative Minds
Recensie De Perfecte Buren
Recensie Hebban
Stacks Image 531

TERECHT

Als iemand voldoende geld en macht heeft om zich met succes boven de wet te stellen, dan zijn er maar twee opties: deemoedig het hoofd buigen en het accepteren, of het recht in eigen handen nemen.
Wanneer Matthias De Wolf een anonieme USB-stick in z’n brievenbus vindt met daarop een filmpje van een man en de boodschap er zeker niet mee naar de politie te stappen, legt hij deze waarschuwing naast zich neer. Hij is tenslotte journalist, geen detective. Als de man, een onbekende multimiljardair, wat later dood wordt aangetroffen maar daarover helemaal niets in de media verschijnt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Al snel ontdekt hij echter dat hijzelf meer betrokken partij is dan hem lief is, en dat er nog slachtoffers dreigen te vallen...


“De klassieke kloterij, Lisette.” Ze had er van bij haar aantreden op gestaan dat iedereen haar bij de voornaam aansprak.
“Ik heb wel een naam, ik heb een onrechtstreekse bevestiging dat het klopt, maar er zit tegelijk een embargo op van de politie - een embargo dat ze bij navraag straal zullen ontkennen. Er is iets aan de hand, maar volgens mij weten ze zelf niet wàt en willen ze niet dat de buitenwereld daar achterkomt.”


Recensie op De Perfecte Buren
Recensie op De Perfecte Buren 2
Recensie op Cartoon-ProductionsTRAILER

Stacks Image 396

BEWIJS HET MAAR

Wanneer Mathias De Wolf, een freelance journalist, door een rijke dame gevraagd wordt om de omstandigheden te onderzoeken die geleid hebben tot de zelfmoord van haar neef, stemt deze toe, in de overtuiging dat het om een goedbetaalde schnabbel gaat. Hij ontdekt echter al snel dat je soms vindt wat je niet zocht...
En dat niet iedereen dat kan appreciëren.


Ik wierp een laatste blik op de omgeving, en ondanks de nu wat lugubere omstandigheden was er toch ook iets dat prettig aanvoelde. Spoorwegen deden dat nu eenmaal met me, zelfs hier, nog altijd. Van op een brug naar voorbijrazende treinen kijken, samen met mijn grootmoeder - het was een van mijn favoriete bezigheden als jong kind. Ik had niet voor niks tien jaar lang gezegd dat ik treinconducteur wilde worden.

You don't know what you've got 'till it's gone.

Genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2015
Genomineerd voor De Diamanten Kogel 2015

Juryrapport van de Diamanten Kogel 2015:

‘Rudy Soetewey heeft de laatste jaren zijn Michelinsterren binnengehaald in de Vlaamse Thrillerwereld. Hij ontving reeds De Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs. Toch weet hij ons ook met Bewijs het maar te verrassen. Bewijs het maar heeft alles wat een thriller smakelijk kan maken: een goed plot, een actueel gegeven dat daarin is verwerkt en een zorgvuldig uitgewerkt en herkenbaar hoofdpersonage.
Mathias De Wolf stelt Soetewey in staat subtiel zijn goedgeformuleerde sociale kritiek en maatschappijkritiek te ventileren. De herkenbaarheid en het engagement richten zich op de voedselveiligheid. De snel wisselende plot pakt de lezer bij de kladden en voert hem mee met Mathias De Wolf, geen superheld of uitgebluste flik maar een gewone, bezorgde mens. Realistische dialogen en af en toe een grap zorgen ervoor dat de pessimistische sfeer ietwat wordt getemperd. Bewijs het maar is een plat de résistance om duimen en vingers bij af te likken.’


Artikel Gazet van Antwerpen
Recensie John Vervoort op Cobra
Recensie Charles Kuijpers op De Perfecte Buren
Recensie Anne-Jan de Jong op Thrillerlovers
Recensies op Bol.com
Verslag leesclub op Hebban.nl
Recensie van Lukas De Vos in Knack
Recensie op www.cartoon-productions.be

TRAILERAls je ‘m niet ziet => http://vimeo.com/117617930 of http://youtu.be/4SUVqGeZw6c

Stacks Image 380

2017

Op zoek naar de waarheid achter de waarheid. Want niets is wat het lijkt... 2017. Europa worstelt zich nog steeds van crisis naar crisis. In België is de sfeer tussen Vlaanderen en Wallonië onder het vriespunt gezakt, nadat de VEP de absolute meerderheid heeft behaald in het noorden. Verwijten vliegen over en weer. Geweld steekt de kop op, en men wijst elkaar almaar agressiever met de vinger. Als Michel Lepaire, een ontslagen klokkenluider, ontdekt dat zijn vader, een voormalige paracommando van Waalse komaf, op een onverklaarbare manier uit het rusthuis is verdwenen, gaat hij op zoek naar de waarheid achter de waarheid. Maar een vlieg die zich in het spinnenweb waagt, weet vaak niet waaraan ze begint. Want niets is wat het lijkt...
Gepubliceerd bij Kramat in 2013.

Winnaar van De Diamanten Kogel 2013.

Hall of Fame - Hebban.

Nu ook verkrijgbaar als eBook.

Uit het weekblad Knack:

Twee jaar geleden kreeg Rudy Soetewey de Poirotprijs voor zijn thriller 'Getuigen'. In totaal stond hij vijf keer op de lijst van de genomineerden. Niet mis. Soetewey is dan ook een van de meesters van de Vlaamse suspense. Iemand die zonder veel omwegen een spannende plot kan opbouwen met geloofwaardige mensen in een sociale context. Bovendien houdt Soetewey van vernieuwing. Dat bewijst hij weer met
'2017' waarin hij een zwart beeld schetst van het toekomstige Vlaanderen. Prikkeldraad aan de taalgrens, zuurstofloze vakbonden, geen index, weg minimumloon. Maar Soetewey is vakman genoeg om ook een stevig verhaal te verzinnen, niet vanop de preekstoel te oreren en de glimlach achter de hand te houden.

Geen indexaanpassing meer, machteloze vakbonden, weg minimumloon, solidaire ziekteverzekering verleden tijd. Het is een triest Vlaanderen dat ons wacht over drie jaar. Maar Soetewey verliest nooit uit het oog dat hij een thriller schrijft en hij verzint ook een kloek verhaal. Misschien wel de eerste echte Vlaamse sociale thriller.
Fred Braeckman in Knack.
Stacks Image 82

GETUIGEN

Je bent de enige getuige van een zoveelste incident met jongeren, dit keer op een late trein. Je kent de jongeren niet en ook het slachtoffer is je onbekend. Je wordt door niemand opgemerkt, je hebt geen gsm op zak en bovendien ziet het er allemaal niet zo erg uit voor het slachtoffer. Redenen genoeg om de politie niet te bellen. Tot de volgende dag… Hoe moet je getuigen zonder je eigen identiteit prijs te geven? Hoe beweeg je in een moeras zonder weg te zinken?

Gepubliceerd bij Kramat in 2011. Winnaar van de Hercule Poirotprijs 2011, en genomineerd voor De Diamanten Kogel 2011.

Trailer op Youtube
Bol.com
Knack

Nu ook beschikbaar als e-book bij meerdere aanbieders!

Stacks Image 141

VRIENDEN

Wie zou jij liquideren als je de absolute zekerheid had dat men jou nooit op het spoor zou kunnen komen? En hoe? Een onschuldige vraag, zeker wanneer ze als grap gesteld wordt in een groepje vrienden. Zeker als dat gebeurt op een rijkelijk met bier overgoten bijeenkomst, na een gemeenschappelijke, succesvolle ervaring. Zeker als de antwoorden alleen maar de slappe lach veroorzaken. Tot wanneer een van de genoemde kandidaat-slachtoffers enkele dagen later dood wordt teruggevonden, vermoord op de eerder gesuggereerde wijze... Wie van ons kent zijn vrienden? Echt? Zijn vrienden wel vrienden? Of zijn vrienden vrienden bij de gratie van onwetendheid? Zouden jouw vrienden nog wel jouw vrienden zijn, als je alles - letterlijk àlles - van hen zou weten?
Een whodunit van een aparte soort.

Genomineerd voor de Hercules Poirot-prijs 2009


Gepubliceerd bij
Kramat in 2009.

Nu ook beschikbaar als e-book bij meerdere aanbieders!

Stacks Image 200

MOORD

In een doordeweekse buitenwijk van een provinciale stad wordt het lijkje gevonden van een jong kind. Bernard, gehuwd en vader van een zoon, reageert samen met de andere wijkbewoners ontzet. Wanneer een onmiddellijke oplossing echter uitblijft, begint hij net als de buren zelf naar verdachten te zoeken. Die zijn er overigens genoeg: een ingeweken Nederlander met een veel jongere vrouw, de depressieve moeder van het slachtoffertje, bohemiens met een voorliefde voor digitale fotografie, een oude stokebrand die net nu halsoverkop een nieuwe pc koopt... Wanneer Bernard toevallig een spoor ontdekt, kantelt het leven van deze goedmenende man haast onmerkbaar, en verandert het in een nachtmerrie die hem confronteert met zichzelf en zijn gekoesterde principes. Als je roert in water, kunnen draaikolken ontstaan... Gepubliceerd bij Kramat in 2007.

Genomineerd voor de Gouden Strop 2007. Genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs 2007.

Uit recensies:
*Moord is niet alleen een spannend boek maar tegelijkertijd ook een ontroerend verhaal. Hoe ver gaan ouders om hun kind te beschermen? Ver, heel ver, maar de gevolgen zijn soms niet te overzien. Zoals het hoofdfiguur in dit verhaal aan den lijve zal ondervinden. [Uit euroreviews]
* Eigenlijk is Soetewey de meester van de kleine klik.Het volstaat om voor een rood licht te stoppen (Bedrieglijke eenvoud), je werk te doen (Dubbel krijt) of je computer op te starten (Moord) om een keten van aftakeling op gang te brengen. (Lucas De Vos in Weekend Knack)
* Met oog voor het eenvoudige, sociale en realistische is Moord van de Vlaamse schrijver Rudy Soetewey een macabere parel van een thriller. (Fred Braeckman in De Morgen)
*
http://www.ezzulia.nl/recensies/auteurs/soetewey/moord.html

Nu ook beschikbaar als e-book bij meerdere aanbieders!

Stacks Image 259

INBRAAK

Na een feestje betrapt een jong, welgesteld echtpaar een inbreker op heterdaad. Dit in onze samenleving banale gegeven verandert in een nachtmerrie wanneer de inbreker de overhand haalt, maar tegelijk wordt herkend. Er rest hem slechts één mogelijkheid: het echtpaar het zwijgen opleggen. Niet eenvoudig als je geen echte moordenaar bent. Tijdens de erop volgende, nachtelijke confrontatie verdwijnt bij alle aanwezigen geleidelijk het dunne laagje beschavingsvernis. Een en ander loopt op gruwelijke wijze uit de hand.
De even geweldadige als verrassende ontknoping laat de lezer echter toch nog tot de laatste zin in het ongewisse over de ware toedracht.
Een bedrieglijk eenvoudige thriller, waarbij vooral het hoge realiteitsgehalte - dit kan iedereen overkomen - een extra pigment vormt.

Stacks Image 215

DUBBEL KRIJT

Eddy Woutman, adviseur geschiedenis, wordt tijdens een schoolbezoek geconfronteerd met het op z’n minst bevreemdende gedrag van een lerares. Hij besluit haar uit de klas te laten verwijderen, maar stuit hierbij op de tegenwerking van zowel de schooldirectie als de Nationale Administratie. In de overtuiging dat zijn functie als adviseur erin bestaat het onderwijssysteem te helpen verbeteren, gaat hij in op het verzoek van vakbondsmensen om orde op zaken te stellen en een eind te maken aan de in de school heersende verdeel-en-heers-politiek. Zonder het te beseffen, komt hij in aanvaring met schimmige machten uit ‘Brussel’ en maakt hij kennis met minder fraaie kanten van het schools milieu. Incompetentie lijkt geen hinderpaal voor bevordering, eerder een vereiste.

‘Hoe beter ik dit land leer kennen, hoe duidelijker ik inzie dat hefsurrealisme eigenlijk het realisme van de Belgen is.’
Een Amerikaans diplomaat in Brussel.

Stacks Image 289

DE LAATSTE REIS

De jonge journalist Stearns krijgt het dagboek van een spoorloos verdwenen lid van de Londense society in handen. Wanneer Hij besluit om het leven van de man te reconstrueren, stelt hij vast dat achter de puriteinse façade een gruwelijke, cynische waarheid schuilgaat.
De laatste reis is voor alles een verhaal vol negentiende-eeuwse romantiek en met tal van bizarre personages. Een spannende geschiedenis met veel onverwachte wendingen en een verrassende ontknoping. Tegelijk biedt de roman een fascinerende blik op de Edwardiaanse maatschappij ten tijde van de eeuwwisseling.

Nu ook verkrijgbaar als eBook.

Stacks Image 348

BEDRIEGLIJKE EENVOUD

In deze verhalenbundel wordt de lezer met Bedrieglijke Eenvoud naar een steeds weer verrassende ontknoping geleid. Een ontknoping die evenwel nooit indruist tegen de logica, maar wel de achteloze waarnemer confronteert met zijn starre kijk op de werkelijkheid.
Toch beantwoordt de jongeman in de ‘huwelijksadvertentie’ gewoon een huwelijksadvertentie, stopt de chauffeur in ‘Noodstop’ gewoon voor een verspringend verkeerslicht, vertelt de ik-figuur uit ‘Robert en Francine’ gewoon hoe zijn vrouw om het leven kwam. De uiterst originele vertelstandpunten verlenen deze verhalen een bijzondere charme en overtuigingskracht.