Waka Waka

Het gebeurt niet vaak dat ik hier doelbewust voor iets reclame maak. Zeg maar nooit. Maar zeg nooit nooit. Hier komt dus de uitzondering, want reclame maken is exact wat ik nu ga doen in deze wekelijkse aflevering van mijn blogje.
De titel heeft het al verraden. Reclame voor een Waka Waka.
Waaraan denkt u zo spontaan als u ‘Waka Waka’ hoort? (Ik hoorde de naam overigens voor de eerste keer van Frank Pollet, een gewaardeerd collega auteur) Bij mij deed de naam Waka Waka spontaan het woord en het idee ‘wacko’ opborrelen. Een wacko is iemand die het niet helemaal goed op een rijtje heeft, een zonderling, beetje geschift, beetje out of order zeg maar. Soms ben ik zelf ook een wacko - waarschijnlijk daarom ook dat ik spontaan nogal sympathie koester voor mensen die als dusdanig omschreven worden. Trouwens, ook dieren kunnen ‘wacko’ zijn. Tijdens mijn dagelijkse wandeling in het park kom ik bijvoorbeeld vaak een hond tegen die je alleen maar als wacko kunt omschrijven. Compleet geschift - maar het liefste beest dat je je kan wensen.
Een Waka Waka heeft echter niets met wacko te maken.
Een Waka Waka is een draagbare, oplaadbare batterij, met een usb-aansluiting, die door de zon via ingebouwde zonnecellen kan worden opgeladen, met een lading die zwaar genoeg is om bijvoorbeeld een smartphone meer dan één keer herladen, of een e-reader, of noem maar op, én met twee ledlichtjes, die met de stroom van de batterij kunnen gebruikt worden. (een batterij die ook via het elektriciteitsnet kan worden opgeladen, overigens.)
Uiteraard bestaat dat concept al een hele tijd, en in meerdere vormen en kleuren, van verschillende producenten. Wat is er dan zo bijzonder aan een Waka Waka?
Wel, voor elke Waka Waka die u koopt (€69), wordt er door het bedrijf/de organisatie ook nog eentje geschonken aan een gemeenschap in de derde wereld (Afrika, Azië…) die niet over elektriciteit kan beschikken. Een gezin in een dorpje ergens in de Sahara bijvoorbeeld, kan op die manier dan plots wel beschikken over licht in het donker. Voor heel wat gemeenschappen is een set Waka Waka’s letterlijk een godsgeschenk. Het aantal toepassingen is eindeloos, en ze kunnen voor het eerst de energie die ze al hebben, de zon, omzetten in elektriciteit. Zonder vervuiling!
Ja, ik heb er eentje gekocht. Het ding werkt prima - ideaal om mee op vakantie te nemen, trouwens. Neen, ik vind het geen verkapte vorm van je-geweten-sussen. (En als je over zonne-energie twijfelt: weet je waar de grootste oppervlakte werkende zonnepanelen momenteel staat? In Saoedi-Arabië. Was dat geen oliestaat?)
Hieronder zie je mijn Waka Waka. En daaronder de link naar de website.
Nàh.


Waka Waka

http://nl.waka-waka.com