September 2015

De vervuiler betaalt. Jaja...

De gemeente Edegem heeft beslist dat vanaf volgend jaar de vervuiler betaalt. Waarmee men bedoelt: je betaalt per kilogram restafval dat je meegeeft met de vuilniskar.
Met dit principe is niks mis, integendeel. Ik kan daar volledig achter staan, net zoals de meeste mensen, denk ik. Alléén…
Zoals zo vaak in ons landje wordt dit ingevoerd zonder veel overleg - of althans dat is op z’n minst de indruk die je krijgt.
Elke gezin krijgt een container met een chip, waardoor de eigenaar van de container gekend is. Bij ophaling wordt het afval gewogen (Gewicht volle container - gewicht lege container), en daarvoor betaal je. Groenafval? Gelieve te composteren, alstublieft. Je kunt een composteervat kopen. Er is echter géén rekening gehouden met hoe appartementsbewoners dit moeten oplossen.
Ons appartementsgebouw bestaat uit 86 appartementen. Die krijgen in theorie allemaal dus een container. De basisacte van het gebouw bepaalt echter dat er geen afval op de balkons mag worden gezet. Dus geen container op het balkon, geen compostvat op het balkon. (Stel je voor, 86 afvalcontainers op de balkons, én 86 composteervaten.) Oplossing? De verantwoordelijken schuiven de bal door naar elkaar, en daarna naar de syndicus van het gebouw. Met andere woorden: ze creëren een probleem, en daarna wijzen ze iemand aan die het dan maar moet oplossen.
Een andere bedenking: deze containers zijn niet op slot. Met andere woorden: iemand die ’s avonds zijn halfvolle container buiten zet - ah ja, hij moet gaan werken in de vroege ochtend - zou wel eens verbaasd kunnen opkijken over de te betalen prijs. Zeker als anderen (uit een andere wijk, zelfs) een beetje rondrijden om hun afval in andermans container te dumpen. (En vertel me nu alstublieft niet dat dat niet gebeurt. Kijk gewoon eens in de publieke vuilnisbakken in een park, bijvoorbeeld.)
Antwoord op deze laatste bedenking? Oh, maar over drie maanden kunt u een slot kopen voor de container.
Ah ja? Kun je je het je al voorstellen, bij ons appartementsgebouw? 86 individuele containers op een rij op het trottoir, alle 86 op slot? De mensen van de vuilniskar zullen lachen.
Nogmaals, ik ben een groot voorstander van het principe de vervuiler betaalt. Maar vooraleer je een systeem invoert, denk er dan alstublieft over na. En bedenk dat niet iedereen in een alleenstaand huis of villa woont. Een of ander bedrijf of organisatie een contract geven en veel geld betalen omdat je daarna je handen in onschuld kunt wassen als het niet werkt, is een beetje te doorzichtig.
Voila. Moest er even af.

Leadership should be born out of understanding of the needs of those who would be affected by it.
Marian Anderson.