Vakantie

Begin april. Je vertrekt onder een monotoon grijze lucht. Achter het stuur van de auto suggereert één van de digitale cijfertjes dat het buiten maar vijf graden is. Nu ja: het is tenslotte ook nog vroeg. Vroeg in de dag. Vroeg in het jaar.
Vroeg in het hoofd ook.
De gebruikelijke drukte onderweg.
File op de omwalling rond Brussel. Uiterààrd. De hoofdstad van Europa is getrouwd met de auto - de Ring is een trouwRing. Noblesse oblige.
De heirweg naar Bergen en Cambrai ligt er in zo’n erbarmelijke staat bij dat iederéén er automatisch trager rijdt, zélfs zwarte 4x4’s, met blonde vamps achter het stuur. Waarom die allemaal te grote zonnebrillen dragen, is mij een raadsel.
Voorbij Cambrai, richting Reims. Champagne. Niet alleen de streek. Ook de kwaliteit van de weg. Ook de drukte. Het is bepaald rustig. Op een autoweg? Wat hebben we gemist?
Met een boogje om Dijon. Neen, niet de oude route naar Lyon. Wel die via Dole. Veel rustiger. Naar onze normen.
Neen, niet de klassieke ring rond Lyon. Voor Lyon, afslag, Antoine de Saint-Exupéry, en via Grenoble. Dertig kilometer langer. Honderd kilometer rustiger.
En dan… Bestemming Drôme.
Wat vonden we er uiteindelijk opnieuw? Veertien dagen droom. (Ja, ik weet het, het is een versleten woordspeling. Maar er komt een leeftijd waarop 'versleten' een eretitel wordt. :-) )
Herkenbaarheid. Dorpsbewoners die ons begroeten. Aangenaam zonnetje. Uitgestrekte velden vol gesnoeide wijnranken. Olijfbomen. Fruitbomen in bloei. Eksters, roodborstjes, buizerds, merels, kiekendieven, gaaien, meesjes, vleermuisjes bij schemering, een eerste zwaluw...
Het Hof van Eden. Heden.
The middle of nowhere.
Geen wifi. Geen internet. Géén lawaai - 's avonds slechts vijfendertig decibel. Geméten!
Rust.
Rust en stilte.
Meer moet dat echt niet zijn.
Na drie dagen toch één keertje heel even naar een nieuwsuitzending gekeken. Jesus! Wat een onwaarschijnlijke onzin!
Mensen verschillen. Niet iedereen verlangt hetzelfde. GELUKKIG MAAR!
Er is een verschil tussen ‘op reis gaan’ en ‘vakantie nemen’. Dit was geen reis. Dit was vakantie.
(Zie ook enkele
foto's)


Music is the wine that fills the cup of silence.
Robert Fripp